getuigenis vakantie in Pesche

De vruchten van een vakantie in Pesche: een gezin vertelt

Tijdens de zomer van vorig jaar heeft een van onze gezinnen, net als vele anderen vóór hen, “L’Envie de Souffler” ontdekt, een eenvoudige plek om op vakantie te komen, toegankelijk voor al wie een band heeft met Levensadem. 

Het was voor heel dat gezin, ouders en 4 kinderen totaal nieuw. Groot en klein hebben hun eigen verschillende verwachtingen ingelost gezien. We hebben hen ontmoet tijdens de opendeurdag met barbecue in Pesche. Het was heel fijn te zien hoe enthousiast ze meehielpen op die dag. Daarom hebben we hen na de vakantie nog eens virtueel ontmoet en hen elk apart enkele vragen gesteld.

Kunnen jullie een beschrijving geven van jullie gezin?

LauraIk ben 18 en ben de oudste. Toen mijn mama voor de eerste keer contact nam met Levensadem was dat voor mij; ze was zwanger van mij en had hulp nodig. Nu studeer ik psychologie.

Adamik ben 14, zit in het middelbaar en studeer veel!

Taroumik ben 12

Siamik ben 9

LauraPapa (hij was ziek tijdens het interview) is er ook en mama. Met heel het gezin hebben we in juli ongeveer 10 dagen verbleven in het appartement “la Tannière” in Pesche.

Wat heeft jullie ertoe gebracht om naar Pesche te komen?

Lauraik wou graag weg uit Brussel, de stad, het lawaai, het verkeer en alles.

SiamIk had zin om weg te gaan, andere oorden ontdekken die ik niet ken.

AdamIk zag er tegen op om weg te gaan, maar toen ik hoorde dat er dieren waren waar ik me mee mocht bezighouden, heeft dat me gemotiveerd; ik had nog nooit zoiets gedaan en wilde het graag eens meemaken.

Taroumwe waren nog nooit op reis geweest in België, ik had zin om nieuwe landschappen te ontdekken.

Laura: ja, een verblijf ergens in België was een primeur.

MamaIk dacht bij mezelf dat het goed zou zijn om de grote stad eens achter ons te laten, ik wou ook dat mijn kinderen in contact kwamen met de natuur.

Papa (vanop zijn bed!): Ik was enthousiast en het was de eerste keer dat we alle 6 samen vertrokken; we wilden ons als gezin herbronnen, we hebben grote problemen  gehad en hadden het nodig elkaar terug te vinden.  

Wat was jullie eerste indruk toen jullie aankwamen in L’Envie de Souffler?

SiamIk was erg onder de indruk dat de gebouwen zo groot waren. Het was moeilijk om te onthouden waar alles was, maar het was heel mooi!

LauraIk dacht bij mezelf: ik ga me daar vervelen, er zijn geen winkels, geen shopping mogelijk! Maar nadien ging het beter.

AdamIk voelde mij vooral blij de vriendelijkheid van Dany te ontdekken. Hij is ons aan het station van Couvin komen halen want we zijn met trein en bus gekomen. Voor mij was het ook een ontdekking alle verschillende landschappen te zien tijdens de reis.

TaroumIk ben onmiddellijk het appartement waar we gingen slapen en het speelplein gaan verkennen: heel mooi!

Wat hebben jullie allemaal gedaan?

(alle kinderen antwoorden tegelijk vol enthousiasme!)

Wandelen, de dieren eten geven, het onkruid wieden, naar de rivier gaan, naar 2 rommelmarkten gaan in Chimay en Couvin.

Laura en AdamWe hebben ook gefietst op fietsen die Dany had hersteld. En er was de barbecue met de andere mensen van Levensadem. Wanneer het regende bleven we thuis en hebben gezelschapsspellen gespeeld, zoals schaak en mikado.

AdamIk had graag meer internet gehad vooral als het regende.

LauraIk ook en ik vind dat er weinig spellen waren voor grotere kinderen.

TaroumWe hebben toch tafelvoetbal en biljart gespeeld! We hadden ook contact met andere mensen ter plaatse in “l’Envie de Souffler” en in het dorp. We hebben een meneer ontmoet die ons zijn bijenkorven liet zien en uitlegde hoe men honing maakt en de verschillende bloemen. We hebben honing gekocht die heel lekker is en niet duur. En we hebben nieuwe spellen leren kennen.

Wat onthouden jullie van jullie verblijf? Wat hadden jullie het liefst?

AdamThuis doe ik nooit iets: ik studeer. Ik help niet, ik werk heel de tijd. In Pesche heb ik geleerd een dienst te bewijzen: ik heb ontdekt dat helpen toch niet zo vervelend is.

Samen met papa hebben we een helling beklommen, tof! En boven stond een prachtige boom!

SiamIk was een beetje bang voor honden, maar ik heb rap beseft dat Vanille (de hond van Pesche) me geholpen heeft om mijn schrik te overwinnen. En nu hebben we net een hond uit een asiel geadopteerd en doe ik zoals Dany. Ik herinner me hoe Nadia en Dany met Vanille omgaan.

Mama en papa: financieel was onze vakantie in Pesche een echt geschenk: zo’n vakantie aan die prijs met heel het gezin, dat vind je nergens anders! We zijn zelfs een keer op restaurant kunnen gaan!

Heel het gezin: Nadia en Dany waren daar om ons te helpen: ze hebben ons naar Couvin gevoerd voor de boodschappen, ze hebben ons activiteiten voorgesteld. We voelden ons verwelkomd, beluisterd en we voelden hun bezorgdheid. Volgende keer zullen we onze auto nemen om hen niet te storen, we kennen de streek nu. We zullen dan de streek verder kunnen ontdekken.

AdamDankzij de opendeurdag in de zomer hebben we nieuwe mensen ontmoet. Mijn vader heeft geholpen bij de barbecue.

Laura en AdamIn Brussel zijn we vooral bezig met onze studies; naar de bibliotheek gaan, musea.. Allemaal intellectuele binnenactiviteiten. (Adam vermeldt ook dat hij 2 talen leert) In Pesche was het omgekeerd: sportieve buitenactiviteiten. Dat heeft ons deugd gedaan.

Lauraons doel om elkaar terug te vinden, samen te zijn als gezin, de banden aan te snoeren, samen dingen te doen is bereikt.

Papaik ben gaan bidden in de kapel, ik hield veel van de kalmte, de vrede, de kaarsen, de sfeer. Dat heeft me deugd gedaan.

MamaJa, we zijn moslims, we bidden maar gaan niet naar de moskee. In Pesche zijn zelfs de kinderen naar de kapel gegaan. Het is een plek vol vrede en men voelt zich welkom.

Lauraik denk dat elke godsdienst daar zijn plek vindt. Er is daar iets dat iedereen kan raken. Het is de Vrede en we zijn allemaal betrokken.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x