Levensadem in Afrika

GOMA

In 2010 kregen we een oproep vanuit de Birerewijk van de stad Goma in de Democratische Republiek Congo. Birere is de armste wijk van de stad die zich in de provincie Noord-Kivu bevindt, getroffen door tientallen jaren van burgeroorlog, bloedbaden, ontvoeringen en plunderingen. Een van de oorlogswapens is de verkrachting van vrouwen en kinderen. Hier komen ongewenste zwangerschappen uit voort die ofwel door een clandestiene abortus worden afgebroken ofwel zonder medische hulp verder gezet worden met alle risico’s van dien voor de vrouwen en meisjes.

Heel weinig zwangere vrouwen hebben de mogelijkheid om medisch opgevolgd te worden; er komen zeer veel miskramen voor en regelmatig sterven kinderen en /of de moeder.

Tijdens onze eerste reis in 2010 constateerden we het belang van de Katholieke Kerk als stabiele structuur voor de bevolking. De bisschop van Goma, mgr. Théophile Kaboy, heeft Levensadem voorgesteld om deel uit te maken van de gezinspastoraal onder de verantwoordelijkheid van Alphonse en Consolata Mpabanzi. Zo zijn we met de opleiding begonnen in de parochies.

Elke parochie waar Levensadem werkzaam is, functioneert zoals een zelfstandige afdeling. Een verantwoordelijk gezin krijgt de oproepen en organiseert de nodige hulp. Ze zoeken steungezinnen, vrijwilligers, bidders, om zich te engageren voor het gezin dat hulp vraagt aan Levensadem. Er ontstaan kleine lokale vestiaires. Vijf koppels hebben de vorming gevolgd om mensen die een kind verloren tijdens de zwangerschap te begeleiden bij hun rouwproces.

In 2015 hebben we vol vreugde  de vruchten gezien van het harde werk van de plaatselijke verantwoordelijken en de uitbreiding van het werk naar nieuwe parochies. We hebben nieuwe verantwoordelijke koppels ontmoet, nieuwe moeders die hulp hebben gekregen - al bevallen of nog zwanger -  en hun steungezinnen. Vandaag durven we geloven dat Levensadem goed geworteld is in Goma, in Congo, in Afrika.

In 2023 gat Pumzi ya Uzima langzaam verder ondanks de conflicten in de streek en de veranderingen in de parochieploegen zelf.

We proberen er minstens één keer per jaar naartoe te gaan om de situatie te evalueren en de huidige ploeg aan te moedigen.


Alphonse en Consolata, 

verantwoordelijken voor Levensadem in Goma.

 KIBUNGO

In 2016 heeft Mgr. Kambanda, bisschop van Kibungo in Rwanda, aan Micheline en Jacques gevraagd om Levensadem te stichten in zijn bisdom. De eerste Rwandese afdeling begint in 2017 . Christine en Etienne Munyaneza zijn de verantwoordelijken. “Umwuka w’Ubuzima” is geboren.

Ook daar proberen we één keer per jaar naar toe te gaan om aan te moedigen, vorming te geven en het mooie, gedane werk te evalueren.

Sindsdien zijn er verschillende onderafdelingen ontstaan met een verantwoordelijke, gevormd door Christine en Etienne.  Hun werking heeft ons geïnspireerd om ook hier in België te werken met “micro-antennes”, kleine; lokale afdelingen.Etienne en Christine, 

verantwoordelijken voor Levensadem in Kibungo


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x