Een “bijna perfecte “mama dankzij mijn steungezin

“Een beetje koorts, mijn borsten zijn gezwollen, en ’s morgens misselijk… geen twijfel, ik ben zwanger!

Twee tests (je weet maar nooit) bevestigen de zwangerschap. Wat nu?

Eerste gedachte: hoe ga ik het aan mijn vriend vertellen?

Tweede stap: mijn moeder verwittigen en enkele vrienden…

 Een paar maand later sta ik er alleen voor..

Mijn moeder heeft gelukkig het nieuws goed opgenomen (ik heb geluk gehad) en helpt me alles klaar te maken om mijn zoontje te verwelkomen.

Maar ik moet allerlei stappen ondernemen: een crèche zoeken, me in een school dichter in de buurt inschrijven, omgaan met de medische complicaties van de zwangerschap, het hoofd bieden aan de vele ruzies met mijn moeder, gemotiveerd en moedig blijven na de pijnlijke breuk enz.

Kortom ik voelde me overstelpt en ging naar een psycholoog in een centrum. Hij informeerde mij over het bestaan van Levensadem en van centra voor gezinsondersteuning.

Levensadem gaf me morele en materiële steun. Ik kreeg ook een “peetgezin”, dat me heeft onthaald, naar me luisterde en bemoedigde.

Het deed me deugd dat er mensen waakten over de toekomstige moeder die ik was, in tegenstelling tot de velen die enkel de zwangerschap opmerkten.

Heel het team heeft zich aan mijn ritme aangepast, wat voor mij heel belangrijk is want ik heb de neiging niet snel te reageren.

Tijdens de bevalling en nu nog heeft Levensadem me geholpen om een “bijna perfecte”moeder te worden, of liever “de beste mama” voor mijn zoontje…

 S.